Почетна Вијести ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

Филозофски факултет УИС обиљежио је вишедневну манифестацију „Дани Филозофског факултета“ која је била богата различитим културним, научним, умјетничким и духовним садржајима.

Манифестација „Дани Филозофског факултета“ отворена је 17. маја промоцијом антологије српског пјесништва о националном страдању у 20. вијеку под називом „Ми знамо судбу“ приређивача проф. др Ранка Поповића, након које је  наредни дан одржана 37. промоција магистара наука и дипломираних студената првог и другог циклуса студија на којој је додјељено 265 диплома.

Свих дана Факултет је красила изложба архивских докумената и фотографија Народног музеја из Лесковца под називом „Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године“, а о истоименој монографији говорили су уважени гости са Филозофског факултета у Нишу и Института за српску културу у Приштини.

Трећа у низу манифестација Дана Филозофског факултета била је трибина „Транзициона правда у свјетлу хашких пресуда“ у организацији Катедре за социологију, а на трибини су говориле еминентне личности из области права, као и професори са Универзитета у Београду и Мексику.

Дани Филозофског факултета настављени су традиционалним одржавањем научног скупа „Наука и стварност“ који је окупио преко 130 учесника из земље, региона и иностранства, а исти дан су представљени књига  „Кроз призму контрастивне анализе међујезика“ аутора проф. др Јелене Марковић и зборник под именом „Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне и Хума“ који је приредило Друштво наставника српског језика и књижевности РС.

Дане Филозофског факултета употпунила је и свечана академија  и изложба студентских радова поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, у организацији студената Филозофског факултета и Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, која је одржана у Културном центру Пале уз благослов Његовог високог преосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Врхунац ове манифестације била је прослава крсне славе Филозофског факултета – светог Јована Богослова, на којој је свечани обред ломљена славског колача предводио Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Дани Филозофског факултета завршени су веома посјећеном јавном трибином на тему „Битка на Кошарама 1999. године“.

 

Објави: