Почетна Вијести Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву представљен на Форуму руских дипломаца

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву представљен на Форуму руских дипломаца

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ 29. јуна 2019. године у Београду свечано је отворен Форум иностраних дипломаца Руске Федерације.

Церемонију је отворила директор РЦНК „Руски дом“ у Србији Надежда Кушченкова, а учесницима Форума обратили су се Владимир Четиј, предсjедник Свjетске асоцијације дипломаца, који је истакао да су главни циљеви Форума проширивање круга познанстава дипломаца, постизање сарадње са државним структурама, асоцијацијама дипломаца и бизнис организацијама, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић, представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, Привредне коморе Москве, Россотрудничества, Државне думе Руске Федерације, предсjедници Асоцијације студената и дипломаца совјетских/руских универзитета Србије Радмила Тонковић и Бранимир Нешић.

Руски универзитети представили су своје образовне програме, програме за размjену студената и љетње школе, међународне акције и пројекте. Доцент др Вишња Вишњевац представила је Универзитет у Источном Сарајеву, Катедру за русистику и Центар за руске студије, али је истовремено најавила и нови програм Катедре за русистику под називом Руски језик и књижевност и међународни политички односи, истакаваши да је овај програм једниствен у читавом региону. На форуму је свој програм представио и Руски универзитет дружбе народа са којим је Универзитет у Источном Сарајеву потписао сарадњу. Форуму је присуствовао и директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, са којом Филозофски факултет успјешно сарађује. Учесници су у конструктивним разговорима размијенили искуства ради што чвршће сарадње, а истакнута су и питања статуса руског језика у основним и средњим школама. На Форуму су говорили представници Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Републике Српске, Реблике Србије, Либана и других земаља.

Објави: