Почетна Вијести Филозофски факултет обиљежио крсну славу – светог Јована Богослова

Филозофски факултет обиљежио крсну славу – светог Јована Богослова

Филозофски факултет у Палама обиљежио крсну славу – светог Јована Богослова

Свечаним обредом освештања славског колача и жита у Саборном храму светог Архангела Гаврила у Палама, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је прославио своју крсну славу – светог апостола и јеванђелисту Jована Богослова.

Декан Факултета проф. др Драга Мастиловић рекао је за „Паљанске новости“ да је прослава прилагођена тренутној епидемиолошкој ситуацији, те обиљежена скромније у односу на претходне године, али да се Факултет свакако може похвалити постигнутим резултатима између двије славе.

„Од прошле године урадили смо много тога, јер константно настојимо да идемо у корак са временом и модернизујемо студијске програме. Ове године имамо два нова студијска програма, а то су Студијски програм за историју и археологију, који је једини у региону на коме је могуће студирати историју и археологију истовремено, а направљен је по најмодернијим узусима Аристотеловог универзитета у Солуну, тако да очекујемо да се покаже велика заинтересованост матураната за студије археологије, док имамо и нови студијски програм Руски језик и међународни односи, који је, такође, јединствен студијски програм у региону, па очекујемо да и ту имамо добар одзив студената, а тренутно су на лиценцирању у Министарству још неки студијски програми. Осим тога, ми данас крећемо са емитовањем првог студентског Интернет радија у Српској, који смо такође најављивали прошле године и заиста смо задовољни што смо то и оспособили и што ће наши студенти уређивати и водити читав програм, те имати прилику да се чују широм, не само Српске, већ и региона и свијета“, додао је декан Мастиловић, те нагласио да је Факултет показао друштвену одговорност акцијом „Књигом против короне“, у којој су поклонили више од 40 комплета по 70 и 80 књига научно – истраживачких радова, за 40 школа широм Српске, омогућивши тако наставницима да путем ових радова побољшају квалитет наставног процеса.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да су Филозофски факултет и његов наставни кадар важни чиниоци Универзитета, те изразио наду да ће овај Факултет и ове године уписати велики број студената.

„Филозофски факултет је јако важна чланица Универзитета у ИС и по броју студената који се сваке године уписују, а и по квалитету наставног кадра. Наставници и сарадници Филозофског факултета у Палама заиста имају импресивне референце и важни су чланови нашег Универзитета. Ове године омогућили смо полагање пријемног испита два дана, 1. и 2. јула, како бисмо испоштовали препоруке Министарства и Института за јавно здравство РС. Очекујемо отприлике исти број студената као што је био прошле академске године, гледајући демографске показатеље у овоме дијелу и генерално у читавој Републици Српској“, рекао је ректор проф. др Кулић у изјави за „Паљанске новости“.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је крсну славу студентима, декану и свима запосленима на Филозофском факултету, нагласивши да је ова високошколска установа понос ове локалне заједнице.

„Филозофски факултет својим радом заузео је посебно мјесто на Универзитету у Источном Сарајеву, ради са много студентске праксе и студентском размјеном и њихов рад је заиста за сваку похвалу. Ми можемо само бити срећни и поносни што на подручју наше општине постоји један такав факултет, који, уз све остале, краси будућност, а наш је интерес да студенти остану на овим прсторима и да сваке године уписују у великом броју. Као начелник општине, желим им много среће у будућности, успјешног рада и само да наставе овако као што су радили до сада“, истакао је начелник Југовић.

Градоначелник града Источно Сарајево Ненад Вуковић рекао је за „Паљанске новости“ да је ова Факултет од вишеструког значаја за Универзитет и град Источно Сарајево.

„Прво, зато што ту борави навећи број студената с обзиром на највећи број студијских програма који се изучавају, а друга ствар коју посебно желим подвући јесте што за овај Факултет често кажемо да је чувар најважнијих вриједности српског народа, прије свега језика и писма, али и историје као једне од главних наука за наша коначна сазнања и истину. Због тога често кажем да је он бисер Универзитета и мислим да Република Српска, град Источно Сарајево и општина Пале морају заједнички наћи начина да стимулишемо средњошколце да уписују овај Факултет у што већем броју“, навео је Вуковић, те честитао крсну славу студентима и запосленима на Филозофском факултету у Палама.

Филозофски факултет у Палама представља највећу и једну од најзначајнијих организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, како по броју студената и наставног особља, тако и по броју и значају научних дисциплина које се на њему изучавају, а своју наставу организује на сва три циклуса студија.

   

Објави: