Почетна Вијести ПОСЈЕТА МОСКОВСКОМ ПЕДАГОШКОМ ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ

ПОСЈЕТА МОСКОВСКОМ ПЕДАГОШКОМ ДРЖАВНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву, у саставу доцент др Синиша Берјан, проректор за науку, истраживање и развој УИС и доцент др Вишња Вишњевац, руководилац Катедре за русистику Филозофског факултета УИС и директор Центра за руске студије, посјетила је 22. марта 2019. године Московски педагошки државни универзитет.

Указом предсједника Руске Федерације Московски педагошки државни универзитет уврштен је у културно насљеђе Руске Федерације. Истакнути и угледни научници са овог универзитета аутори су већине уџбеника који се користе у систему образовања у Руској Федерацији.

Састанку су присуствовали проректор за развој, проф. др Василиј Вјачеславович Страхов, начелник одјељења за међународне односе, Вјачеслав Валерјевич Круглов, замјеник директора Института за филологију, доцент др Марина Владимировна Сарапас, декан Припремног факултета за руски језик као страни, доцент др Олга Јурјевна Рјазунова.

Током састанка утврђени су основни правци у којима ће се кретати сарадња између двају универзитета, а то су прије свега мобилност студената и наставног кадра, при чему би размјена студената могла трајати од мјесец дана па до два семестра, тј. 10 мјесеци, а сарадња обухвата и организовање љетњих школа.

Све наведене могућности пружиће студентима прилику да се додатно усавршавају, што ће у значајној мјери утицати за повећање нивоа владања руским језиком с обзиром на изузетно квалитетан програм који, у оквиру Факултета за руски језик као страни, Московски педагошки државни универзитет нуди.

Осим тога, Московски педагошки државни универзитет нуди и припремни курс руског језика, након чега ученици из Републике Српске могу наставити студирање у Руској Федерацији.

Поред тога, договорена сарадња подразумјева и заједничко организовање научних конференција, објављивање коауторских радова у научним часописима Руске Федерације и Републике Српске, као и долазак истакнутих руских научника и одржавање семинара и предавања на различите теме у Центру за руске студије.

Приликом посјете делегација УИС уручила је руоводству Московског педагошког државног универзитета комплет од четири књиге Горажданске штампарије поводом јубилеја – пет стотина година од прве штампане књиге у Босни и Херцеговини.

Објави: