Почетна Вијести Потписан споразум о сарадњи са Универзитетом за међународне студије у Ђилину (Кина)

Потписан споразум о сарадњи са Универзитетом за међународне студије у Ђилину (Кина)

Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Ђилину у Кини потписали су споразум којим се омогућава стицање двојних диплома студентима који ће по једном од три модела (3+1, 2+2, 1+3) студирати на Филозофском факултету нашег Унивезитета.

 

Први модел је да три године студирају на Универзитету у Кини и једну годину на Универзитету у Источном Сарајеву. Други модел је да студирају по двије године у Кини и Источном Сарајаву, а трећи модел је да студирају једну годину на кинеском универзитету, а три на Универзитету у Источном Сарајеву.

Споразум подразумијева да ће два универзитета заједно формирати „Истраживачки центар за културе и језике Универзитета за међународне студије у Ђилину и Универзитет у Источном Сарајеву“, потом размјену студената, наставних, научних и административних особа, размјену информација и података за образовање и истраживање, као и сарадњу на међународним научноистраживачким и образовним активностима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је овај споразум веома специфичан и за Универзитет јако важан јер се овакав вид споразума први пут реализује на универзитетима у Републици Српској, на основним студијама.

Споразумом је дефинисано и то да ће се сваке године слати по пет студената у студијску размјену, која ће трајати од шест до 12 мјесеци, а студенти ће бити ослобођени плаћања школарине.

Ректор је нагласио да би реализација овог споразума била скоро немогућа да на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву не постоји Катедра за синологију, захваљујући којој Универзитет има изванредну сарадњу са универзитетима у Кини.

 

Катедра са синологију Филозофског факултета ове године обиљежава јубилеј, 10 година успјешног рада.

 

Кад су у питању активности у вези са међународном сарадњом Универзитета у Источном Сарајеву, управо преко студената Катедре за синологију најразвијенија је размјена студената.

Од 2011. године до данас, реализовано је укупно 111 остварених стипендија помоћу којих су наши студенти студирали на кинеским универзитетима пола године или годину, а од којих су осам мастер стипендије на двије или три године.

У академској 2020/21. остварено је право на 24 стипендије од пола године или годину, али нажалост, те стипендије се неће моћи остварити усљед епидемиолошке ситуације, па се очекује да ће већина тих стипендија бити реализована у наредном периоду, односно оног тренутка када се ситуација стабилизује.

Тренутно седам студената слуша онлајн наставу из Кине која им је обезбијеђена од стране Универзитета у Кини, међутим, чим се остваре услови за одлазак у Кину, ти студенти моћи ће да оду и искористе стипендију на конкретан начин.

На Филозофском факуклтету основан је и Центар за кинеске студије који дуго година показује изванредне резултате.

У оквиру Филозофског факултета, а при Катедри за синологију, 2016. године основан је и ХСК центар, при којем је тестирано око 200 кандидата на свим нивоима ХСК и по процјенама сајта за ХСК смо међу најбољим центрима на Балкану што се тиче броја полагача.

ХСК је кинески национални стандардизовани тест којим се одређује ниво знања кинеског језика. Центар је одобрила Национална канцеларија за учење кинеског језика као страног (Ханбан) у НР Кини. Стицање сертификата ХСК теста услов је за упис на кинеске Универзитете, као и референца при конкурисању за посао у кинеским компанијама.

Треба истаћи да Универзитет у Источном Сарајеву има сјајну сарадњу са Амбасадом Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини, те захваљујући и њиховој подршци и помоћи нижу се такви резултати.

 

Прилог

Објави: