Почетна Вијести Преминуо српски академик Ђуро Тошић

Преминуо српски академик Ђуро Тошић

Јуче је у седамдесет и трећој години живота у Клинчком центру у Београду преминуо српски академик, историчар проф.др Ђуро Тошић.

Ђуро Тошић родио се 1. октобра 1946. године у Жљебовима. Основну школу и гимназију завршио је у Сокоцу. По завршетку гимназије уписује студије историје на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је дипломирао је 1970. и стекао звање професора историје.

Од 1971. Ђуро Тошић радио је као асистент на Катедри за историју на Филозофском факултету у Сарајеву. Постдипломске студије уписао је 1973. године, а магистрирао 1976. Докторирао је на Филозофском факултету у Београду 1982. са темом „Трг Дријева у средњем вијеку.“

Године 1982. изабран је за звање доцента, а 1987. у звање ванредни професор. Био је члан Одбора Српске академије наука и умјетности за историју БиХ, члан редакције Зборник за историју БиХ. Тошић је био члан научног одбора за историјске науке Академије за науку и умјетности Републике Српске, Матичног одбора за хуманистичке науке Министарства за науку Републике Србије. Од јесени 1992. године радио је у Историјском институту, а 1994. као професор по позиву у звању редовног професора на Филозофском факултету у Бањаој Луци. Од 1998. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву , на Одсјеку за историју, на предметима Српска и јужнословенска историја у средњем вијеку и Помоћ историјске науке. Области интересовања професора Тошића биле су историја српског народа у средњем вијеку и историја средњовјековне Босне. Као аутор и коаутор објавио је значајан број књига и научноистраживачких радова. Био је одличан познавалац латинског и старословенског, те италијанског и њемачког језика. Подручје Тошићевог проучавања била је историја средњовијековне Босне. Објавио је три књиге и већи број радова, приказа и осврта у стручним часописима .

Ђуро Тошић био је један од најистакнутијих српских историчара посљењих година XX и првих деценија XXI вијека.

Сахрана покојника биће обављена у понедјељак 11. фебруара у 13 часова на београдском гробљу Лешће.

 

                                                                                                                                        Преузето са: http://www.opstinasokolac.net

Објави: