Почетна Вијести Успјешна сарадња Универзитета у Источном Сарајеву са кинеским партнерима

Успјешна сарадња Универзитета у Источном Сарајеву са кинеским партнерима

Филозофски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву данас је посјетила делегација Асоцијације за међународно разумијевање из Пекинга, гдје су представници ове асоцијације, Универзитета и Факултета разговарали о даљем унапређењу успјешне сарадње с циљем активног укључења у инцијативу „Појас и пут“.

 

Потпредсједник Асоцијације за међународно разумијевање Ај Пинг рекао је да је сврха Асоцијације, основане 1981. године, да промовише разумијевање између Кине и друигх земаља. 

„Асоцијација је прошле године позвала предсједника Центра за промоцију новог пута свиле на конференцију, која је окупила око 200 учесника из више земаља, и тако је почела сарадња. Наша посјета цијелој БиХ и Универзитету у Источном Сарајеву представља наставак тих разговора“, навео је Пинг. 

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић изразио је задовољство посјетом делегације Кине Универзитету и напоменуо да Катедра за синологију на Филозофском факултету постоји од 2011. године, те да има респектабилан број студената, укупно 110 на првом циклусу, као и шест кинеских лектора и три професора.

„То је најбољи пут ка даљем развоју ове катедре и повећања броја студената, а са друге стране, ми смо иницирали да овај Универзитет путем Амабасаде НР Кине у БиХ  и Владе Републике Српске да се кинески језик уводи као пилот пројекат у наше онсовне школе, као факултативни језик и носилац тог пројекта је ОШ ‘Свети Сава’ из Источног Сарајева“, рекао је ректор Пашалић.

Декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић рекао је да ће за 10 дана у Кини бити одржана конференција земаља „16 плус један“, на којој ће учествовати и делегација Универзитета у Источном Сарајеву, што ће бити прилика за конкретније разговоре и сарадњу у оквиру „Пута свиле“ и кинеских универзитета. 

„Наш факултет је један од оснивача Асоцијације пословних школа `Пут свиле`, тако да је наша улога када је ријеч о кинеском језику, култури и цивилизацији знатно шира, а у наредном периоду обухватиће и пословну и све остале видове сарадње“, нагласио је декан Мастиловић. 

Сасатнку са кинеском делегацијом присуствовали су и проректори Универзитета у Источном Сарајеву, представници локалне власти, професори и бројни студенти Филозофског факултета.

Кинеска Асоцијација за међународно разумијевање окупља око 60 цивилних организација из цијелог свијета и укључени су у изучавање иницијативе „Појас и пут“, коју је прије неколико година осмислио предсједник Кине Си Ђи Пинг. 

У оквиру иницијативе „Појас и пут“ Кина ће понудити 2.500 краткорочних посјета за истраживање младим научницима из цијелог свијета, те обуке за 5.000 научника, инжењера, менаџера и успоставити 50 заједничких лабораторија.

 
Објави: