Почетна Вијести Отварање најсавременије учионице за учење руског језика

Отварање најсавременије учионице за учење руског језика

 

 

Најсавременија учионица за учење руског језика отворена је 4. марта ове године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Опрему за учионицу, у вриједности од 28  000 евра, донирала је Руска хуманитарна мисија, што је уједно и највећа појединачна донација Универзитету у Источном Сарајеву.

Мултимедијална учионица и фоно-лабораторија опремљена је рачунарима, интерактивном таблом и пројектором. Из средстава донације обезбијеђен је и богат библиотечки фонд од преко 600 наслова на руском језику, као и превод књиге истакнутог руског аутора Татјане Ивановне Вендине, Средњовековни човек у огледалу старословенског језика. Савремена учионица омогућиће студентима квалитетније извођење наставе, лакше и ефикасније усвајање и усавршавање језичких вјештина, као и интерактивну наставу са изворним говорницима руског језика.

Свечаном отварању мултимедијалне учионице присуствовао је амбасадор Руске Федерације у БиХ, Петар Иванцов, аташе Анастасија Гајдаленко, генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, директор Руске хуманитарне мисије за Балкан, Михаил Бондар са сарадницима, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Милан Кулић и проректори, представници политичког и јавног живота општине Пале, града Источно Сарајево, Републике Српске, Босне и Херцеговине, професори и студенти Филозофског факултета и Универзитета у Источном Сарајеву.     

Амбасадор Петар Иванцов свечано је отворио савремену учионицу и том приликом истакао да је ово још један показатељ одличне сарадње између Руске хуманитарне мисије, Филозофског факултета Пале и Универзитета у Источном Сарајеву, те изразио задовољство због чињенице да ће студенти у наредном периоду имати прилику да у изучавању руског језика, књижевности и културе користе најсавременију опрему. Амбасадор Иванцов је изразио увјерење да је ово само почетак успјешне сарадње са Руском хуманитарном мисијом, која је Катедри за русистику помогла и у ангажовању лектора за руски језик.

Генерални директор Руске хуманитарне мисије, Алексеј Полковников, изразио је задовољство постигнутом сарадњом и резултатима, те истакао да ће Руска хуманитарна мисија и у наредном периоду радити на интензивирању сарадње и реализацији нових пројеката. Једна од заједничких активности у наредном периоду свакако ће бити гостовања еминентних професора из Русије на Филозофском факултету Пале и Универзитету у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Милан Кулић, нагласио је да Универзитет има завидну сарадњу са универзитетима из Русије о којој најбоље свједочи 11 потписаних уговора о међууниверзитетској сарадњи, као и значајан број студената и професора који су до сада били на студијским боравцима на универзитетима у Руској Федерацији. Ректор Кулић је најавио да ће делегација Универзитета у Источном Сарајеву у априлу отпутовати у Санкт Петербург и потписати нове уговоре о сарадњи.

Декан Филозфског факултета Пале, проф. др Драга Мастиловић, изразио је захвалност Руској хуманитарној мисији на донацији и задовољство због чињенице да су Филозофски факултет Пале и Универзитет у Источном Сарајеву препознали као стратешке партнере, када је у питању не само БиХ већ и шири регион. Декан Мастиловић је истакао да ће Универзитет и Факултет уложити напоре да оправдају указано повјерење Руске хуманитарне мисије и Министарства просвјете Руске Федерације, те изразио очекивање да ће најсавременија мултимедијална учионица за учење руског језика бити разлог више да већи број студената студира на новом студијском програму, јединственом у региону, Руски језик и књижевност и међународни политички односи. Мастиловић је нагласио да је једна од мисија Катедре за русистику Филозофског факултета Пале враћање руског језика у школски систем у Републици Српској, као и интензивирање изучавања руске културе и историје.  

Директор Центра за руски језик и руске студије и руководилац Катедре за русистику  на Филозофском факултету Пале, доц. др Вишња Вишњевац, истакла је важност мултимедијалне учионице која ће засигурно омогућити сјајне услове за изучавање руског језика.  Она је указала да ће путем интерактивне табле бити могуће остварити директно праћење часова изворних говорника руског језика, чиме ће наставни процес бити додатно унапријеђен. Она је посебно нагласила да су студенти Катедре за русистику остварили запажене резултате на међународном такмичењу из руског језика, те да ће декан за Дан факултета додијелити Деканову награду студентима Јовани Ћирковић и Иванки Прелић за освојено прво и треће мјесто на Олимпијади из руског језика као страног коју је организовао Санктпетербуршки државни универзитет. 

Објави: